enpl

Menu

Dieta 1000 kcal

Przykładowe menu na 1 tydzień

Dzień I

Śniadanie:

  • Pasta z serka twarogowego z dodatkiem sera feta, ze świeżym ogórkiem i papryka, dodatkowo kromka pełnoziarnistego pieczywa

II Śniadanie:

  • Sałatka owocowa

Obiad:

  • Pierś z kurczaka w maślance podawana z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty pekińskiej

Podwieczorek:

  • Cząstki melona z szynką parmeńską

Kolacja:

  • Bakłażan faszerowany mięsem, ryżem i pomidorami

 

Dzień II

Śniadanie:

  • Muesli z jogurtem naturalnym z suszonymi owocami i orzechami

II śniadanie:

  • Bułeczka razowa z roladkami z żółtego sera z papryka i pestkami słonecznika

Obiad:

  • Muszelki razowe nadziewane mięsem drobiowym z delikatnym sosem pomidorowym, podawane z sałatką z rukoli, jajka, pomidorków cherry i czerwoną cebulą

Podwieczorek:

  • Mus truskawkowy

Kolacja:

  • Sałatka śródziemnomorska podawana z pumperniklem

Dzień III

Śniadanie:

  • Chleb graham z szynką drobiową, rzodkiewką i kiełkami

II śniadanie:

  • Sałatka z fetą i orzechami

Obiad:

  • Papryka faszerowana szpinakiem

Podwieczorek:

  • Kawałek szarlotki razowej

Kolacja:

  • Kolorowa sałatka z grillowanym kurczakiem

Dzień IV

Śniadanie:

  • Bułeczka pełnoziarnista z twarożkiem, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem, wędzonym łososiem i kiełkami

II śniadanie:

  • Serek wiejski z miodem

Obiad:

  • Pierś z kurczaka w orzechowej panierce podawana z sałatką z rukoli, rzodkiewki i szczypiorku z cebulką z sosem chrzanowym

Podwieczorek:

  • Kisiel żurawinowy z płatkami migdałowymi i rodzynkami

Kolacja:

  • Sałatka z polędwiczek wieprzowych i winogron

Dzień V

Śniadanie:

  • Naleśniki z serem i skórką pomarańczową polane jogurtem naturalnym

II Śniadanie:

  • Pomidory z mozzarellą polane oliwą z oliwek i bazylią z kromką pieczywa pełnoziarnistego

Obiad:

  • Dorsz w warzywach z sosem szpinakowym i brązowym ryżem

Podwieczorek:

  • Pieczona gruszka z cynamonem

Kolacja:

  • Sałatka z kozim serem i oliwkami, podawana z grzankami z pieczywa razowego

 

Dzień VI

Śniadanie:

  • Tatar z wędzonego łososia podawany z rukolą i roszponką oraz pieczywem żytnim pełnoziarnistym

II Śniadanie:

  • Koktajl z truskawkami i malinami

Obiad:

  • Pieczony schab podawany z kaszą gryczaną oraz surówka z sałaty, ogórka i szczypiorku z oliwą

Podwieczorek:

  • Budyń czekoladowy ze skórką pomarańczy

Kolacja:

  • Sałatka zielona podawana z tostami razowymi

 

Dzień VII

Śniadanie:

  • Muesli z maślanką z płatkami gorzkiej czekolady oraz kandyzowanymi owocami

II śniadanie:

  • Jogurt naturalny z suszonymi śliwkami oraz wiórkami kokosowymi

Obiad:

  • Pieczona wołowina w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą gryczaną i gotowanym kalafiorem

Podwieczorek:

  • Ciasteczka z płatków owsianych i otrąb pszennych z suszona żurawiną

Kolacja:

  • Sałatka Cezar z grzankami